за ВЕЛИНГРАД

ВЕЛИНГРАД е известен като “SPA столицата на Балканите” –в него има над 80 минерални извора, сред които дори такива “за пране” или пък “за варене на яйца”. Градът предлага още много и разнообразни възможности за туризъм. Не, че имаме нещо лошо в излежаването в басейн с минерална вода, но за предпочитане е то да играе поддържащата роля на награда след изморителния, прекаран в разходки ден. Независимо дали сте във Велинград за уикенда, или възнамерявате да прекарате седмица в тази част от Родопите, ви препоръчваме да посетите…

 Параклисите над града

От края на бул. “Вела Пеева” в квартал “Каменица” започва прохладна гора, през която минава приятна пътечка. Тя стига до “Св. Георги” – параклис, построен през 30-те години на миналия век върху основите на стар манастир, който бил разрушен по време на османското нашествие. Местността носи името “Гергьовица” (може да се срещне още и като “Гергевана”), а разходката дотам не отнема повече от десетина минути.

Параклис „Св. Георги“

 

Ако искате да усетите красотата на природата в региона, може да повървите още около 3 километра и да стигнете до местността “Никульова църква” (или “Никулева черква”). Там се намира параклисът “Св. Никола” – свято място на няколко века, в което едно време минаващите по пътя кервани спирали задължително. Постройката обаче била разрушена напълно през 1666 година, а местните решили да я издигнат наново през 2003-а със собствени средства.

Параклис „Св. Никола“

Пътеката до “Св. Никола” е широка и осеяна със забавни указателни табели, а половината от нея се вие под дълбоката горска сянка. В непосредствена близост до параклиса пък има беседка с място за огън и обилно течаща вода, така че ако предвидливо се запасите с вкусотии, може да си спретнете чудесен пикник!

Любителите на по-продължителните планински разходки трябва да знаят, че оттам започват пътеките за местностите “Стария чарк” и “Самоводица”.

Източник: https://urbex.bg/

Виртуално пътешествие из забележителностите във и около Велинград продължава…

  Плиоценски парк в Дорково

Плиоценският парк (Светът на мастодонтите) е от 2013 г. и се намира в с. Дорково. Наблизо е и крепостта Цепина.

 

  Крепостта Цепина

Гледката оттам е неповторима. Стига се с кола по хубав път. На паркинга под крепостта има и нов музей. Намира се до Дорково.

 

  Язовир Батак и Цигов чарк

Цигов чарк е български планински курорт – райско място. Намира се около язовир Батак.

 

  Парк Бърдоландия и часовникова кула в Ракитово

Парк за развлечения Бърдоландия и символа на Ракитово – часовниковата кула.

  Пещера Снежанка

Пещера Снежанка е на около 40 км от Велинград по хубав път и пътека след това. 

 

Пещера Лепеница

Посещение на пещера Лепеница – едно екстремно изживяване! 

Язовир Голям Беглик

Намира се на 45 км от Велинград по хубав път. Запомнящо се място за палатка, пикник или просто разходка.

  яз. Белмекен и м. Юндола

Още едно хубаво място за разходка с кола. Местността (и курорт) Юндола е изходен пункт за изкачването към Белмекен.

 

  Крепост Перистера

Крепост Перистера се намира в гр. Пещера на 45 км от Велинград. Възстановена е с европейски средства и е открита през 2014 г.

Източник: https://ecovelingrad.com/%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0

Leave a reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.